Kurultaj – Bugac

Kurultaj Bugac 2019.
Kurultaj Bugac 2019. (0601)

„Ma a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Több mint száz, Kárpát medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg. Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző (főleg ősi hun, avar és magyar viseletben, páncélzatban) vesz részt benne aktívan.” (Forrás)

Lovasok bevonulása Kurultaj Bugac
Lovasok bevonulása (0518)

“A Kurultaj szó illetve ennek változatai az altaji nyelvekben (ezen belül főként a különböző török nyelvek nagy részében) törzsi gyűlést jelent. Ez a szó a törzsi rendszerben és az erre épülő törzsi szövetségekben élő sztyeppei lovas nomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható vagy megtalálható volt.
A lovas nomád magyar törzsek is tartottak törzsi gyűléseket (ezt a korabeli bizánci és arab források is megemlítik) amelyek fontos szerepet játszottak a közösség életében. Ilyen törzsi gyűlésen döntöttek sok fontos kérdésben illetve ilyen alkalmakkor találkoztak a különböző törzsek vezetői, valamint gyakran a több törzset is érintő hadivállalkozásokról tanácskozhattak. Tehát a törzsi gyűlés az ősi magyar kultúra része.” (Forrás)

Kurultaj Bugac 2019.
Kurultaj Bugac 2019. (0610)
Sólyom
Sólyom (0619)
Totem Kurultaj Bugac
Totem (0767)
Ötösfogat Kurultaj Bugac
Ötösfogat (0647)
Lovasíjász Kurultaj Bugac
Lovasíjász (0672)
Lovasíjász Kurultaj Bugac
Lovasíjász (0673)

“Az első modernkori, magyar részvétellel megtartott Kurultaj 2007. évben került megrendezésre Kazahsztánban, Saga településen. Ezen az ünnepségen a kazahsztáni Madjar törzs ünnepelte meg a kicsike törzs máig meglévő törzsi létét és rokonságát a magyar néppel. Az első Kurultajon több ezer helyi kazak valamint a Kárpát-medencei magyarok küldöttei vettek részt Bíró András Zsolt vezetésével. A rendezvény hatalmas sikerrel és a kazak médiák nagy érdeklődésével zárult. A törzsi gyűlés végén a vezetők megállapodtak, hogy a következő évben Magyarországon tartanak Kurultajt, ahova a Madjar törzs képviselői is ellátogatnak.” (Forrás)

Jurta Kurultaj Bugac
Jurta (0851)

„A rokonságot Bíró András Zsolt antropológus 2006-os genetikai expedíciója és a magyar antropológus valamint tudományos munkatársai (BIOSZI genetikusai) bizonyították be tudományosan.” (Forrás)

Vetélkedő
Vetélkedő (0816)
Vetélkedő Kurultaj Bugac
Vetélkedő (0808)
Búcsú a Hősök Napjától
Búcsú a Hősök Napjától 2019. (000804)