Koppenhága

Nyhavn Koppenhága
Nyhavn (00775)

III. Frederik király 1671-ben csatornával köttette össze a Kongens Nytorvot (a város egyik területét) és a kikötőt, így született meg a Nyhavn. Az ide épült házakba kereskedők költöztek, akik közvetlenül az otthonuk előtt horgonyozhatták le hajóikat. Napjainkban gyönyörűen felújított házak és ízléses éttermek uralják a régi kikötőt.

Nyhavn Koppenhága
Nyhavn (00805)
Nyhavn Koppenhága
Nyhavn (00798)
Nyhavn Koppenhága
Nyhavn (00784)
Koppenhága Városháza
Városháza (00929)
Børsen - tőzsde Koppenhágában
Børsen – tőzsde (00786)

A Børsen (Tőzsde) valószínűleg Koppenhága legkülönösebb tornyú épülete, ahol négy kőből készült sárkányfarok csavarodik. A Børsen a város egyik legszebb palotája, egy egyben Koppenhága egyik jelképe. Először a XIX. században kezdték tőzsdeként használni a 127 m hosszú épületet, holott IV. Christian már 1619 és 1620 között ezzel a céllal építtette. Ma irodák találhatók itt.

Gefion szobor és a szökőkút
Gefion szobor és a szökőkút (00857)

A dán sörgyáros, Carl Jacobsen ajándékozta 1913-ban Koppenhága városának. Hans Christian Andersen meséje ihlette: a kis hableány minden reggel és este a felszínre úszott, kiült a szikára és sóvárogva bámult a part felé, abban a reményben, hátha egy pillantást vethet szeretett hercegére… Mivel a kor híres balerinája, Ellen Price nem vállalta a meztelen modellkedést, így a szobrász a feleségét, Eline Eriksent formázta meg, s tette ekként örökéletűvé. A Kishableány szobra csupán 1,25 méter magas és körülbelül 175 kilogramm.

A kis hableány szobra Koppenhágában
A kis hableány (00860)

“Ahol a legmélyebb a tenger, ott áll a vízikirály palotája; piros korallból rakták a falait, csúcsíves, nagy ablakait átlátszó borostyánkővel üvegezték, tetejét meg kagylóhéjjal födték, s ezek nyitódnak-csukódnak a hullámok érintésére…(.) a vízi-királykisasszonyok… hatan voltak, szépséges szépek valamennyien, de azért mégis a legkisebbik volt a legszebb mindnyájuk között. Arca olyan finom és tiszta, mint a gyönge rózsaszirom, szeme kék, mint a tenger mélye, de lába neki sem volt, akár a többinek: halfarokban végződött a teste.”

ANDERSEN – A KIS HABLEÁNY

Ablak Koppenhágában
Ablak (00931)
Őrségváltás Koppenhágában
Őrségváltás (00817)
Őrségváltás Koppenhágában
Őrségváltás (00831)

Az Amalienborg-kastély gyönyörű helyen fekszik, kilátással a koppenhágai kikötőre és az operaházra. Amalienborg eredetileg négy nemesi család számára épült. Amikor 1794-ben leégett a Christiansborg-palota (amely korábban a királyi család otthona volt), a királyi család megvásárolta Amalienborgot és beköltözött. Minden nap 10 és 12 órakor  zajlik az őrségváltás ceremóniája. (Forrás)

Hullámvasút a Tivoliban Koppenhágában
Hullámvasút a Tivoliban (01004)

A Tivoli a világ második legrégebbi vidámparkja és Koppenhága leghíresebb látnivalója. 1843-ban alakították ki. A városközpontban található egy nagyon szép parkban, ahol egy tó is van. Rengeteg hullámvasút, játék, bolt és étterem is várja szórakozni vagy pihenni vágyó turistákat. Szezonális fesztiválokat is tartanak itt, amelyek szintén tömegeket vonzanak.

Viking hajó Roskilde
Viking hajó (00972)

Roskildében található a Vikingeskibsmuseet, vagyis a Viking Hajó Múzeum. A múzeum büszkeségei azok az eredeti viking hajók, melyeket a Roskilde Fjordban találtak, de az udvarban is van néhány ugyanilyen lenyűgöző darab, ahol a mai napig használják a viking hajótechnikákat.

Roskildei székesegyház
Roskildei székesegyház (00939)
Roskildei székesegyház
Roskildei székesegyház (00942)

A vöröstéglás Roskilde Katedrális dán uralkodóknak szolgál örök nyughelyül, az első a viking Gorm fia, Kékfogú Harald. A feljegyzések szerint nagyon szerette az áfonyát, ezért kapta a Kékfogú (angolul bluetooth) jelzőt. Róla kapta nevét a Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli szabvány. A logó a H. B. monogram rúnajeleiből áll össze.

Jellegzetes építkezés Roskildében
Jellegzetes építkezés Roskildében (01052)

Roskilde. A vikingek alapította város Koppenhágától kb. 30 km-re fekszik nyugatra. 1400 körülig az ország fővárosa volt. Fontos gazdasági központ, amit elsősorban kedvező fekvésének köszönhet (Koppenhága rajta keresztül kapcsolódik az ország többi részéhez).

Roskildei vaskakas
Roskildei vaskakas (00990)