Madeira

Madeira
Madeira (00157)

A Portugália egyik autonóm régióját képző Madeira csodálatos sziget az Atlanti-óceánon. Madeira portugál jelentése: fa. A sziget tehát nagy erdőiről és sűrű növényzetéről kapta nevét.
Madeira szigete valójában egy ötezer méter magas hegy óceánból kilógó, a vízfelszín fölé 1862 méterrel magasodó csúcsa. Kis túlzással a szigeten alig van vízszintes terület, minden út kisebb-nagyobb mértékben emelkedik. Madeira 400 kilométerrel van északabbra a Kanári-szigetek-i Tenerifétől, és ez a különbség lényegesen érződik a szubtropikus klímájában. Az év egyetlen hónapjában sincs nagy hőség és hideg sem. A leghidegebb hónap a február, de akkor sincs nappal 15-16 foknál hűvösebb. Viszont a legmelegebb két hónapban, augusztusban és szeptemberben sincs 23 foknál sokkal melegebb.
Bár Madeira nem nagy sziget (két legtávolabbi pont távolsága 160 km), de a területén belül is vannak időjárási különbségek. A déli szigetrésznek van kellemesebb klímája. Napközben is szeszélyesen változhat az időjárás. A helyiek szeretik mondogatni, hogy náluk egy napon belül is át lehet élni négy időjárásszezont.

A települések a hegyoldalakra kapaszkodnak fel Madeirában
A települések a hegyoldalakra kapaszkodnak fel (00332)
Madeira
Madeira (00184)
Koi pontyok - Madeira
Koi pontyok – Madeira (00181)
A kert ura - Madeira
A kert ura – Madeira (00170)