Toszkána

Toszkána
Toszkána (00852)

Toszkána (olaszul: Toscana) Észak-Olaszország közigazgatási régiója; nyugaton a Tirrén-tenger irányában helyezkedik el. Északnyugat felé Liguria, északon Emilia-Romagna, keleten Marche és Umbria, délen Lazio határolja. Közigazgatási székhelye: Firenze. A mai Toszkána földje nagyjából megfelel az egykori etruszk városállamok által uralt területnek. 

Toszkán szőlőültetvény
Toszkán szőlőültetvény (00973)
San Gimignano tornyai
San Gimignano tornyai (00944)

San Gimignano dombtetőn épült középkori  település Sienától északnyugatra, Firenzétől délnyugatra. Tökéletes állapotban maradtak fenn a középkori építészet emlékei, a városfal, és a lakótornyok, melyek a város nevezetességei mind a mai napig. Ezekről kapta a „Tornyok városa” becenevet is. (Forrás)

Szobrok Itáliában
Szobrok (00922)
Szobrok Itáliában
Szobrok (00926)
Szobrok Itáliában
Szobrok (00930)
Szobrok Itáliában
Szobrok (00913)
Piros kalap - Toszkána
Piros kalap – Toszkána (01004)
Ligur tengerpart
Ligur tengerpart (00953)
Kerékpár egy firenzei kis téren
Kerékpár (01064)

Firenze a toszkán régió központja. Az Arno középső folyása mentén fekszik. Az egész város olyan, mint egy nagy szabadtéri múzeum.

Firenzei dóm
Firenzei dóm (01021)
Firenzei dóm
Firenzei dóm (01023)

Firenzei dóm kupolája. A Brunelleschi által épített kupolát a dóm ékességének tartják, és egyben az építész remekművének. A kupola szerkezetét téglából halszálka-mintára rakott boltcikkelyek alkotják, amiket láncok erősítenek egymáshoz. A csúcsíves kettős kupola egy dobon nyugszik, a két héj közzel van elválasztva. Átmérője 45 méter, magassága 91 méter, a tetejét 463 lépcsőt megmászva lehet elérni. (Forrás)

Firenzei dóm
Firenzei dóm (01059)

Firenzei dóm. A dóm eredeti homlokzatát még Arnolfo di Cambio készítette, de mivel befejezetlenül maradt, 1587-ben lebontották. Mintegy 300 éven át pályázatok és tervek sora készült el a homlokzat befejezésre, de csak 1871-ben sikerült az egyiket, Emilio de Fabris tervét elfogadniuk. Az új, neogótikus homlokzat 1887-re készült el. A megépítéséhez ugyanolyan carrarai fehér, pratói zöld és maremmai rózsaszín márványt használtak, mint a dóm a többi részéhez.