Budapest

Országház Budapest
Országház (01037)

Pestet és Budát, Magyarország fő-, illetve székvárosát csak a reformkortól kezdődően emlegették együtt, közös nevükön. A gyakoribb forma a nagyobb (és nemzeti szempontból jelentősebb) város nevét előre helyezve Pest-Buda volt, de elvétve előfordult a magyar nyelvhez jobban illeszkedő, a mássalhangzó-torlódást elkerülő Buda-Pest alak is. Ez a névváltozat gróf Széchenyi István 1831-es Világ című művéből származik. A városok egyesítésekor, 1873-ban már magától értetődő természetességgel választották az új szék- és főváros számára a Budapest nevet. (Forrás)

Lánchíd Budapest
Lánchíd (01046)
Szabadság híd Budapest naplemente
Szabadság híd (000227)
Budai vár naplemente
Budai vár (0285)
Budai vár naplemente
Budai vár (0307)
Országház esti fényárban Budapest
Országház esti fényárban (0356)

Az Országház elrendezése teljesen szimmetrikus, az épület ugyanis kétkamarás országgyűlés számára készült 1896-ban. Az északi szárnyban a felsőház, a déli szárnyban az alsóház ülésterme kapott helyet. A két ülésterem tükörképe egymásnak. A parlamenti ülésekre ma az alsóházi termet használják, a felsőházi terem látogatható turisták számára, illetve frakcióüléseket, konferenciákat és fogadásokat tartanak benne. Érdekesség, hogy az alsóházi társalgóban a padlószőnyeg piros, a felsőháziban viszont kék. (Forrás)

Párisi udvar Budapest
Párisi udvar (0767)
Párisi udvar Budapest
Párisi udvar (0769)

A Párizsi udvar egy historizáló stílusú lakó- és irodaház Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén. Eredetileg a Belvárosi Takarékpénztár székháza volt. Ennek földszinti, belső része a Párizsi udvar, ami Budapest egyetlen, máig megmaradt 20. század eleji bevásárlóudvara. (Forrás)

Ott van! - Budapest
Ott van! (00541)
Szabadságszobor három madárral Budapest
Szabadságszobor (0944)

A Gellért-hegy tetején, a Citadella délkeleti bástyájánál álló Szabadság-szobrot 1947. április 4-én avatták fel. Az eredeti neve szerint Felszabadulási emlékmű Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884–1975) egyik legismertebb munkája. A szoborral a II. világháborúban Budapest ostromakor elesett szovjet katonáknak akartak emléket állítani.
A Szabadság-szobor lebontása kétszer is felvetődött: 1956 októberében, majd a rendszeráltást követően. A rendszerváltást követő években a szoborkompozíció tartalmi vonatkozásai megváltoztak, a poltitikai tartalommal terhelt részeket eltávolították róla. Ennek értelmében a műről még abban az évben leszedték az ötágú csillagot, a szovjet katona alakját elszállították. (Forrás)

Szabadságszobor, fáklyás mellékalak, Budapest
Szabadságszobor, fáklyás mellékalak (0915)

A domborműveket 1993 végére ugyancsak eltávolították a katonák nevét, valamint az addigi feliratot levésték, helyére a következő szöveg került: „Mindazok emlékére, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és boldogulásáért.”
Ma a Szabadság-szobor a budapesti látkép része, a főváros egyik jelképe, és a Gellért-heggyel együtt a Világörökség része. (Forrás)