Isztambul

Isztambul
Isztambul (00105)

Isztambul nem csak földrajzilag, hanem kulturálisan is Európa és Ázsia határán helyezkedik el. Ez a világ egyetlen fővárosa, mely egyszerre két földrészen terül el, de egyáltalán ilyen városból is csak 6 van a világon. A nevezetességek döntő többsége az európai részen van, annak is nagyrészt az óvárosában, azaz a Sultanahmet-negyedben. Az európai rész is két egységre tagolódik: az Aranyszarv-öböl választja ketté, a két részt a Galata-híd köti össze. (Forrás)

Topkapi palota Isztambul
Topkapi palota (00102)

A Topkapı palota („Ágyúkapu palota”) 1465 és 1853 között az Oszmán Birodalom adminisztratív központja volt. Építésére II. Mehmed szultán (a Hódító) adott utasítást 1459-ben és 1465-ben fejezték be. A palota az Aranyszarv-öböl és a Márvány-tenger között fekszik az ún. Szeráj Csúcson (Sarayburnu). Több kisebb épületből áll, és négy udvar veszi körül. A palota az oszmán építészet jegyében készült. Jelenleg múzeumként működik, ahol – többek között – porcelán- és üvegedények, oszmán kori öltözékek, fegyverek, miniatúrák, kalligrafikus iratok és ékszerek láthatók.

Csempeminták a Topkapi palotában
Csempeminták a Topkapi palotában (00109)
Csempeminták a Topkapi palotában
Csempeminták a Topkapi palotában (00110)
Sultanahmed tér Isztambul
Sultanahmed tér (00126)

Törökországban két mecset van, mely hat minarettel rendelkezik, az egyik a Kék mecset, a másik dzsámi Adanában látható. Az építkezés időszakában erősen kritizálták a szultánt a mecset hat minaretje miatt, hiszen a mekkai mecsetnek is ugyanennyi minaretje volt. A szultán úgy küszöbölte ki a problémát, hogy pénzt ajánlott fel egy hetedik minaret építésére a mekkai mecsethez. A hatból négy minaret a mecset négy sarkánál áll, ceruza formájúak, mindegyiken három erkély található, cseppkő alakú gyámkövekkel. A másik két minaret hátrébb helyezkedik el, és két-két erkéllyel rendelkeznek. (Forrás)

Kék mecset Isztambul
Kék mecset (00146)

Az 1609-1616 között épült Kék mecsetet I. Ahmed szultán építtette. A mecset hat minarettel is rendelkezik. A város Sultanahmet negyedében található, a Hagia Szophia-székesegyházzal szemben. Népszerű nevét azokról a kék csempékről kapta, melyek belső falait borítják.

Kék mecset Isztambul
Kék mecset (00158)
Kék mecset Isztambul
Kék mecset (00119)
Kék mecset Isztambul
Kék mecset (00141)
Nagy bazár Isztambulban
Nagy bazár (00172)
Sirály háttérben a Boszporusz-szal
Sirály háttérben a Boszporusz-szal (00173)

A Boszporusz Európát Ázsiától elválasztó tengerszoros, amely a Fekete-tengert a Márvány-tengerrel köti össze.