Írország

Guinness
Guinness (02173)

Írország és Dublin a pub-ok hazája. A pub a public house rövidült alakja, és az adott település vagy környék lakóinak italozással, játékkal, beszélgetéssel összekötött összejöveteleinek színhelye. Minden pubnak van törzsközönsége (regulars).
Minden pubban árulnak Guinnesst (esetleg egy alternativ stouts-t). A Guinness egy ír fekete (stout) sör. Feltalálója Arthur Guinness. A dublini Guinness Storehouse-ban készítik. A pubokban árult draught változat nem túl erős (4,1-4,3% közötti az alkoholtartalma). A poharat színültig megtöltik, néhány milliméter habbal, (a törvény szerint a hab maximum 5% lehet vagy 1/4 inch) ennél többet csak külön kérésre adnak.

Ír vidék
Ír vidék (02291)
Ír vidék
Ír vidék (02398)
Ír vidék
Ír vidék (02296)
Ír vidék
Ír vidék (02408)
Ír vidék
Ír vidék (02410)
Ír vidék
Ír vidék (02448)
Ír partvidék
Ír partvidék (02441)
Ír vidék
Ír vidék (02296)
Poulnabronne dolmen
Poulnabronne dolmen (02316)

Poulnabronne. Kb. 5000 éves oszlopsír (dolmen) Ballyvaughantól 8 km-re délre, a Corofin felé vezető út mentén. Területét táblák jelzik. Úgy mondják, hogy egész Írországban ez a legtöbbet fényképezett hely. A burreni kopár, karsztosodott mészkő felszínen található ez az oszlopos sír. A vékony, kissé ferdén álló kalapkő a biztonság kedvéért két, egyenként 1,8 m magas tartóoszlopon nyugszik (a keleten lévő már nem az eredeti, mivel 1985-ben rájöttek, hogy az széttört). A sírkamra egy alacsony, 9 m átmérőjű dombon fekszik. A felújítás során végzett ásatások bizonyítják, hogy a hely i. e. 2500 körül különleges temetőnek számított. Ezen kívül arra is rávilágítottak, hogy a neolitikum építészetében milyen fontos szerepet játszott a pontosság, amire valószínűleg azért is szükség volt, mert a megalitikus sírok – amellett, hogy védelmet nyújtottak a különféle zaklatásokkal szemben – még időmérő műszerként is funkcionáltak.

Ír vidék a határoló körfalakkal
Ír vidék (02289)
Úton Írországban
Úton (02406)

A Kerry-gyűrű egy útvonal Délnyugat-Írországban, de nem egy a sok közül. 10 ezer évet repít vissza a történelemben, az erdők mélyétől az Atlanti-óceánig varázslatos vidékeket szel át. A Kerry-gyűrű rengeteg park és természetvédelmi terület mellett halad el. A Kerry-út 215 km hosszú, Killarney-ből indul és ez a végpontja is.

Muckross ház Írországban
Muckross ház (02466)

A Kerry-gyűrű kihagyhatatlan látnivalói közé sorolják a Muckross Házat, a hozzá kapcsolódó kerteket és birtokot. A fenséges fekvésű, tóra néző házat a skót építész, William Burns tervezte Henry Arthur Herbert és felesége megbízásából. Az összesen 65 szobás, Tudor-stílusban épült ház szépen szemlélteti a 19. század végi vidéki birtokosok elegáns életmódját. A Muckross Ház 1839-1843. között épült, de az 1850-es években további átalakításokat végeztek rajta Viktória királynő látogatásának tiszteletére. Állítólag ezek az extra kiadások is hozzájárultak ahhoz, hogy a család végül kénytelen volt eladni a birtokot, ami később egy kaliforniai pár tulajdonába került, akik nászajándékként kapták. Náluk a ház jó kezekben volt, nem sajnálták rá a pénzt, rengeteget fordítottak a felújítására és a kertek kialakítására. A házat 1932-ben ajándékozták az ír államnak, azóta nyitva áll a látogatók előtt.

Iránytű Írországban
Iránytű (02298)
Atlanti óceán
A végtelen óceán (02332)

Európa legimpozánsabb, egyben legfélelmetesebb sziklafalai, a Moher sziklák. A Moher-sziklák Írország egyik leglátványosabb természeti képződménye. Nyolc kilométer hosszan húzódó, gyakorlatilag függőleges sziklafal a szigetország nyugati partjainál, Clare megyében. A Moher sziklákról a „végtelen” Atlanti óceánt látjuk.

Jet-ski a Moher szikláknál
Jet-ski a Moher szikláknál (02345)

A Killarney Nemzeti Park a legszebb ékszer Kerry koronáján, ahogyan azt az írek mondják. Területe 10.200 hektárt fed le, az ország legmagasabb hegyvonulatának lábától egészen a Killarney-tavakig nyújtózik, magában foglalva szigeteket, alföldeket, hegycsúcsokat és vizeket. A nemzeti park területén található Európa legkiterjedtebb természetes tölgyerdeje, a hegyek lejtőit a jégkorszak vége óta őshonos gímszarvas csordák járják.

Killarney tavai Írországban
Killarney tavai (02486)

Killarney tavai. Killarney három, egymáshoz kapcsolódó tava a nemzeti park teljes területének közel egynegyedét teszi ki. Annak ellenére, hogy nincsenek elvágva egymástól, mindegyik tavat önálló ökoszisztéma jellemzi. A tavak az ún. Vizek Találkozásánál kapcsolódnak egymáshoz.

Torc-vízesés Írországban
Torc-vízesés (02477)

A Torc-vízesés a Kerry-gyűrű egyik ikonikus látnivalója és mint minden vízesés, nagy esőzések után a leglátványosabb.