Szigetköz

Szigetközi ligetek
Szigetközi ligetek (B8A2264)

A Szigetköz és a Dunától északra a Csallóköz Európa legnagyobb szigete. Az Ős-Duna ezen a területen ömlött a Pannon tengerbe, számtalan kisebb ágra szakadva rakta le hordalékát.
Egyes mondák szerint egykor a tündérek birodalma volt. Bővelkedett természeti kincsekben, ezért is nevezték „Aranykertnek”. (Forrás)

Szigetközi ligetek
Szigetközi ligetek (B8A2263)
Taplógomba
Taplógomba (B8A2186)
Nádas part a Szigetközben
Nádas part (B8A2118)
Jégmadár a Szigetközben
Jégmadár (B8A2167)

A jégmadár a kis halakat leginkább az ágakról lesi. A vízparton, ahol a bokrok, fák a víz fölé hajlanak, egy-egy kiálló száraz ág legvégére telepedik, és mozdulatlanul lesi a vizet. Amint a pisztráng vagy más hal ivadéka a víz felületét megközelíti, a jégmadár lecsap, csőrének késéles káváival megragadja a prédát, aztán lerázza a vizet. Tarka színe a védekezést és a megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasa olyan színű, mint valami száraz levél, a hal tehát nem gyanakszik. A háta viszont olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem veszi észre a ragadozó madár. (Forrás)

Sodrásban a Dunán
Sodrásban (B8A2250)
Nagy bukó, tojó
Nagy bukó, tojó (B8A2228)

A nagy bukó a récefélék családjába tartozó faj. Magyarországon rendszeresen átvonuló és téli vendég. A hím feje és háta fekete, fejhez simuló tollüstökkel. A tojó feje vörösesbarna, háta kékesszürke. Hegyes, a csúszós halak megfogására alkalmas csőre van. Nyáron általában rovarokkal és rákokkal táplálkozik, télen szinte kizárólag kisebb halakat fog a víz alá merülve. (Forrás)

Nagy bukó, tojó
Nagy bukó, tojó (B8A2206)
Nagy bukó, tojó
Nagy bukó, tojó (B8A2200)
Sávos szitakötő a Szigetközben
Sávos szitakötő (B8A2139)